Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset eivät yleensä levitä tauteja, mutta ne tekevät käyttökelvottomiksi elintarvikkeet, joihin ovat kosketuksissa.

Autamme torjumaan elintarviketuholaisia huolellisilla myrkytyksillä. Eri tuholaiset vaativat jonkin verran eroavia toimenpiteitä, samoin torjunnan kesto voi vaihdella. Hankkiessasi torjunnan meiltä voit kuitenkin olla varma, että emme lopeta ennen kuin tuholaisongelma on ratkaistu.

Elintarviketuholaisten torjunta

Palvelemme torjuntaratkaisuillamme niin yksityisiä, yrityksiä kuin talonyhtiöitä. Toimintamme lähtökohtia ovat asiakkaan tilanteeseen räätälöity torjunnan suunnittelu, tehokkaat ja turvalliset torjuntaratkaisut sekä henkilökohtainen asiakaspalvelu. Toimimme Uusimaan ja sen lähikuntien alueella.

Torjunnan jälkeen teemme aina jälkitarkastuksen varmistaaksemme onnistuneen lopputuloksen. Havaittaessa uusia merkkejä tuholaisista jatkamme torjuntaa käsittelemällä tilat uudelleen. Torjunnan loputtua laadimme asiakkaalle raportin sekä ohjeistamme sopivista toimenpiteistä ongelman ennaltaehkäisemiseksi.

Yrityksille tarjoamme jatkuvaa palvelusopimusta. Toimintamalli pitää sisällään säännölliset määräaikaistarkastukset sekä nopean reagoinnin, jos uusia havaintoja elintarviketuholaisista tehdään.

Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset saapuvat kotiin tyypillisesti elintarvikkeiden tai niiden tuotepakkausten mukana. Niiden munia voi majailla esimerkiksi pakkausten saumoissa, jos niitä on esiintynyt tuotteen valmistaneessa elintarviketehtaassa tai välivarastoissa.

Mikäli asuntoon on pesiytynyt Russakoita eli Saksantorakoita, pesiytyvät ne tyypillisesti lämmönlähteiden lähelle. Esimerkiksi televisio, mikro tai wc:n lämpöputken sauma voivat olla niiden kannalta otollinen ympäristö. Torakoiden leviämisaste on korkea, joten ongelmaan on hyvä tarttua nopeasti.

 

TÄRKEÄÄ!

Ostaessasi kuivatuotteita kaupasta tai tilatessasi kuivaruokaa ulkomailta, varmin tapa pysäyttää elintarviketuholaisen reitti, on hävittää kuivatuotteiden paperiset pussit ja säilöä tuotteet ilmatiiviisiin rasioihin. Tuodessasi matkamuistoksi mausteita, voit hävittää mahdolliset tuholaiset pakastamalla mausteet pusseineen kolmen päivän ajaksi.

Mistä tulevat

  • Elintarvikepakkauksista, joihin elintarviketuholainen on jossain valmistusprosessin vaiheessa päässyt munimaan
  • Mätänevistä hedelmistä mm. banaaneista, jos tuholainen on keräys- tai kuljetusprosessissa muninut niihin

Haitat

  • Pilaavat kaikki elintarvikkeet, joihin ovat olleet kosketuksissa
  • Syövät elintarvikkeita ja saastuttavat ne ulosteillaan

Torjunta

  • Torjunta myrkytysruiskutuksella, jossa käydään läpi keittiön kaapit, hyllyt ja listat
  • Myös feromoniansoja käytetään – houkuttelevat tuholaiset tuoksulla ansaan

 

RIISIHÄRÖ & JAUHOPUKKI

  • Aina kaksi myrkytysruiskutusta, näiden väli 2–4 vk

 

ASIAKKAAN TOIMENPITEET

  • Kaikki keittiön kuivatuotteet, leivät ja hedelmät tulee hävittää

 

RUSSAKKA

  • Hävitetään torjunta-ainegeelillä, jota lisätään putkiston läpivienteihin, kaappeihin, saumoihin ym.
  • Myrkytykset 2 vk välein, niin kauan kuin torakoita esiintyy

Tuntomerkkejä

Riisihärö (Orazaephilus surinamensis)

Aikuinen ja toukka ovat melkein yhtä pitkiä 2–4 mm. Aikuinen riisihärö on väritykseltään ruskea ja kovapintainen. Sen etuselän reunat ovat sahalaitaiset. Toukat sen sijaan ovat väritykseltään vaaleita. Kulkeutuessaan koteihin riisihäröt pesiytyvät pieniin koloihin ja rakenteisiin. Useimmiten ne tulevat leipä- ja viljatuotteiden mukana. Niin aikuinen kuin toukka pilaavat elintarvikkeet käyttökelvottomiksi.

Jauhopukki (Tenebrio molitor)

Aikuinen jauhopukki on noin 12–19 mm pitkä ja tummanruskea, ja sillä on lyhyet tuntosarvet. Toukka on täysikasvuisena 30 mm pitkä, väriltään kellanruskea ja kovapintainen. Jauhopukki elää tavallisesti luonnossa, mutta sisätiloihin ne voivat päästä esimerkiksi asunnon läheisyydessä sijaitsevista linnunpesistä. Ravinnoksi aikuiset ja toukat syövät viljatuotteita.

Intianjauhokoisa (Plodia interpunctella)

Intianjauhokoisa tunnetaan myös nimellä keittiökoisa. Aikuinen keittiökoisa on noin 6–9 mm pitkä ja sen siipien väli on 14–20 mm. Siivet ovat kaksiväriset: tyviosa on harmaa ja kärkiosa punaruskea. Intianjauhokoisan toukat muistuttavat jauhokoisan (Ephestia kuehniella) toukkia. Aikuinen ei tarvitse ravintoa, mutta toukka syö kuivia elintarvikkeita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Kyseisen lajin aiheuttamat haitat rajoittuvat lähinnä yksittäisten elintarvikkeiden pilaantumiseen.

Saksantorakka (Blatta germanica)

Saksantorakka eli russakka on aikuisena 8–14 mm pitkä. Sillä on selkäkilvessä kaksi tummanruskeaa juovaa ja takaruumiin peittävät siivet. Russakat viihtyvät rakennuksissa, joiden lämpötila on noin 25 astetta. Laji on kaikkiruokainen. Russakka lisääntyy sekä leviää nopeasti tilasta toiseen läpivientien kautta.

Oletko tehnyt elintarviketuholaisia koskevan havainnon kodissa tai yrityksen tiloissa?

Torjunnan asiantuntijamme ovat palveluksessasi – ota yhteyttä