Tekstiilituholaiset eivät ole varsinainen terveysriski, mutta ne voivat aiheuttaa ikävää tuhoa asunnon tai toimitilan tekstiileille. Ne tuhoavat ensisijaisesti luonnonmateriaalista valmistettuja tekstiilejä ja turkiksia.

Autamme torjumaan tekstiilituholaisia tehokkailla ja tarkoin suunnitelluilla myrkytyksillä. Torjunnan yhteydessä annamme asiakkaillemme selkeät toimintaohjeet myrkytyksen jälkeisestä varoajasta, jonka jälkeen tiloissa on jälleen turvallista oleskella. Samassa yhteydessä tarjoamme asiakkaillemme tietoa kodin tai toimitilan tekstiilien käsittelystä tuholaisten ja niiden eri kehitysasteiden tuhoamiseksi.

Asiakkaitamme ovat niin yksityiset, yritykset kuin talonyhtiöt. Toimintamme kulmakiviä ovat yksilöllisesti räätälöity torjunnan suunnittelu, tehokkaat ja turvalliset torjuntaratkaisut sekä henkilökohtainen asiakaspalvelu. Toiminta-alueemme on Uusimaa ja sen lähikunnat.

Torjunnan jälkeen teemme aina jälkitarkastuksen ja varmistamme ongelman poistumisen. Tarvittaessa jatkamme torjuntaa uusintakäsittelemällä tilat. Torjunnan loputtua teemme asiakkaalle raportin ja annamme ohjeet ongelman ennaltaehkäisyyn.

 

Yrityksille tarjoamme jatkuvaa palvelusopimusta, joka sisältää säännölliset määräaikaistarkastukset sekä nopean reagoinnin heti, jos uusia merkkejä tekstiilituholaisista ilmenee.

Tekstiilituholaiset – huomioitavaa

Tekstiilituholaiset ovat varsin yleisiä, esimerkiksi vanhoissa taloissa ja taloyhtiöissä. Tällöin on hyvä suorittaa torjunta yhtäaikaisesti naapuruston kesken, jotta ne eivät pääse leviämään uudestaan. Palveluumme kuuluu aina myös selkeät ohjeet tulevaisuuden varalle, jotta ongelma ei uusiutuisi.

TÄRKEÄÄ!

Tekstiliituholaiset eivät häviä ilman torjuntaa. Ne tulevat kiinteistöihin sisälle kuolleista eläimistä, lintujen pesistä tai luonnosta (mm. luonnonvarainen vyöihrakuoriainen). Torjunnan yhteydessä onkin hyvä paikallistaa niiden mahdollinen lähde ja tehdä ennaltaehkäisevä suunnitelma.

Mistä tulevat

 • Tyypillisesti linnunpesistä tai vintille jääneistä hylätyistä pesärakennelmista. Siirtyvät sisätiloihin rakenteita pitkin.
 • Vyöturkiskuoriainen ei ole Suomessa luonnonvarainen. Voi tulla ulkomailta tilatun paketin mukana.
 • Turkiskuoriainen voi tulla myös käytettynä ostettujen tavaroiden mukana , mutta tämä on hyvin harvinaista.
 • Vyöihrakuoriainen on Suomessa luonnonvarainen ja esiintyy usein kuivissa raadoissa. Leviävät asutuksen lähellä raadoista sisätiloihin.

Haitat

 • Tuhoavat kankaita ja tekstiilejä, pääsääntöisesti luonnonkuituja, kuten villaa, puuvillaa, pellavaa ja silkkiä.
 • Voivat vioittaa myös turkiksia ja vuotia

Torjunta

 • Kuolevat 55 asteessa, niin toukat kuin aikuiset
 • Torjunta myrkytysruiskutuksella, jossa käydään läpi komerot, lattiat ja lattialistat
 • Myös feromoniansoja käytetään, houkuttaen tuholaiset tuoksulla satimeen

 

ASIAKKAAN TOIMENPITEET

 • Tekstiilien kohdalla asiakkaalle suositellaan pakastamista tiiviisti suljetussa pussissa (vähintään -20 astetta ja 3 vrk)
 • Liinavaatteet voi pestä 60 asteessa
 • Myös saunotus 60 asteessa käy

Tuntomerkkejä

Vyöturkiskuoriainen (Attagenus woodroffei)

Aikuinen vyöturkiskuoriainen on 4–6 mm pitkä, väritykseltään tummanruskea ja selässä sillä on sahanterää muistuttava kellertävä juova. Vyöturkiskuoriaisen toukan pituus on n. 1 cm. Toukat ovat väritykseltään tummanruskeita ja niillä on takapäässä karvatupsu. Lisääntyminen tapahtuu ainoastaan lämpimissä olosuhteissa. Pimeissä koloissa viihtyvän vyöturkiskuoriaisen toukka syö turkiksia sekä villa-, puuvilla- ja pellavavaatteita, tehden niihin pieniä teräväreunaisia reikiä. Aikuinen kuoriainen ei tarvitse ravintoa.

Vyöihrakuoriainen (Dermestes lardarius)

Vyöihrakuoriainen on mustahko ja turkiskuoriaisia kapeampi, n. 1 cm mittainen kovakuoriainen. Sen selässä on vaalea raita, jossa on kuusi mustaa täplää. Toukka on ruskea, yli 1 cm pitkä, harvakarvainen ja sen perässä on kaksi ylös suuntautuvaa kynttä. Vyöihrakuoriainen elää Suomessa luonnonvaraisena kuivissa raadoissa, lintujen pesissä jne. Se käyttää ravinnokseen ensisijaisesti kuolleita eläimiä. Vyöihrakuoriainen saattaa toisinaan vioittaa tekstiilejä ja turkiksia.

Oletko tehnyt tekstiilituholaisia koskevan havainnon kodissa tai yrityksen tiloissa?

Torjunnan asiantuntijamme ovat palveluksessasi – ota yhteyttä