Muihin tyypillisesti Suomessa esiintyviin tuholaisiin voidaan lukea myös sokeritoukka, syöpäläiset (luteet ja täit) sekä muurahaiset.

Meidän kauttamme saa ammattitaitoista torjuntaa näille kaikille, huomioiden kunkin lajin torjunnan erityispiirteet. Jokainen projekti on yksilöllinen ja suhtaudumme ongelman ratkaisemiseen asiaankuuluvalla vakavuudella. Emme myöskään lopeta ennen kuin tuholaisongelma on ratkaistu.

Autamme torjuntaratkaisuillamme kaikenkokoisia asiakkaita – yksityisiä, yrityksiä ja talonyhtiöitä. Luotamme toiminnassamme huolelliseen perehtymiseen ja suunnitteluun, tehokkaaseen ja täsmälliseen torjuntaan sekä säntilliseen lopputarkastukseen, jossa varmistetaan tuholaisongelman poistuminen. Meille on myös tärkeää palvella asiakkaitamme henkilökohtaisesti, varmistaen asiakkaan luottamus ja mielenrauha läpi prosessin.

Prosessin päättyessä koostamme asiakkaalle aina loppuraportin sekä annamme tarkat toimintaohjeet, joilla riski ongelman uusiutumiseen voidaan minimoida.

Toiminta-alueemme on Uusimaa ja sen lähikunnat.

Yritykset voivat hankkia meiltä myös jatkuvan palvelusopimuksen. Sopimus pitää sisällään säännölliset määräaikaistarkastukset sekä nopean reagoinnin, jos tuholaisia tai niiden merkkejä havaitaan uudelleen.

Syöpäläiset – huomioitavaa

Syöpäläisistä tyypillisimpiä kotitalouksien tai yritysasiakkaiden riesoja ovat seinäluteet. Suomessa tavataan yli 28 ludelajiketta, joista suurin osa elää luonnossa. Tyypillisiä asutuksen yhteydessä esiintyviä syöpäläisiä ovat myös täit (hiustäi, vaatetäi).

Luteiden torjunta

Luteet ovat yksi epämiellyttävimmistä tuholaisista, niiden syödessä ihmisten ja lemmikkien verta. Niiden leviämisaste on korkea ja ne voivat pesiytyä hankalasti saavutettaviin paikkoihin mm. lattialistojen alle.

Luteiden torjunta on pitkäkestoinen prosessi ja vaatii onnistuakseen asiantuntijan apua. Torjunta voi vaatia myös kodin, toimitilan tai talonyhtiön rakenteiden purkamista. Myös asiakkaan omat siivous/pesutoimenpiteet ovat merkityksellisiä, jotta asukkaan omaisuutta voidaan säästää laajamittaiselta hävittämiseltä.

TÄRKEÄÄ!

Jos havaitset esimerkiksi sänkyjen puurakenteissa mustia pisteitä, voivat ne olla merkkejä luteista. Tällöin on syytä ottaa tuholaistorjunnan asiantuntijaan välittömästi yhteyttä!

Mistä tulevat

SOKERITOUKKA

 • Kehittyy pidempään seisoneessa vedessä ja kosteusvaurioita sisältävissä rakenteissa
 • Elää viemäristössä. Voi kulkeutua asuntoon viemäreistä putkien läpivientien ja hajulukkojen kautta.

 

LUDE

 • Käytettynä ostetun tavaran mukana
 • Ulkomaanmatkalta, pesiydyttyään esimerkiksi hotellissa tai lentokentällä matkalaukun saumoihin
 • Ulkomailta tilattujen vaatteiden pakkausten mukana
 • Hotellien laukkuhuoneet ovat potentiaalisia paikkoja luteiden leviämiseen

 

HEVOSMUURAHAINEN

 • Rakennusvaiheessa saastuneen puun mukana
 • Metsien läheisyydessä naaras voi pesiä talojen rakenteisiin

Haitat

SOKERITOUKKA

 • Syövät mm. jauhoja ja leivän muruja, pilaten näin elintarvikkeita
 • Voivat mahdollisesti levittää taudinaiheuttajia, kulkeutuessaan viemäreistä pinnoille, joilla käsitellään elintarvikkeita

 

LUDE

 • Luteiden puremista voi saada allergisen reaktion, joka voi vaatia lääkärissä käyntiä
 • Tuhoavat huonekaluja
 • Syövät ihmisen tai kotieläimen verta

 

HEVOSMUURAHAINEN

 • Järsii talojen puurakenteisiin käytäviä, pahimmillaan heikentäen kantavia rakenteita

Torjunta

SOKERITOUKKA

 • Hävitetään huolellisesti kohdennetuilla myrkkyruiskutuksilla

 

LUDE

 • Myrkytys koko asuntoon kerran viikossa
 • Koneellinen kalusteiden ja lattialistojen lämpökäsittely

 

ASIAKKAAN TOIMENPITEET

 • Luteiden torjunnan yhteydessä kaikki liina- ja käyttövaatteet on pestävä tai saunotettava. Saunotettaessa vaatteet suljetaan tiiviisti jätesäkkiin, jonka keskellä on anturi. Kun anturin lämpötila ylittää 60 astetta, täytyy tavaroiden olla samassa lämpötilassa vielä 5 h.
 • Tavaroita voi myös pakastaa tiiviisti suljettujen muovipussien sisällä. Pakastimen lämpötilan tulee tällöin olla vähintään -20 °C.

 

HEVOSMUURAHAINEN

 • Pesä paikallistetaan, puhkaistaan ja ruiskutetaan tai sumutetaan torjunta-aineella, samoin muurahaisten kulkureitit.

Tuntomerkkejä

Sokeritoukka (Lepisma saccharina)

Sokeritoukka on keskimäärin 7–13 mm pitkä. Sen ruumis on litteä, väritys hopeanharmaa ja muodoltaan se on suhteellisen pitkulainen. Sokeritoukka elää kosteissa ja lämpimissä tiloissa, kuten kylpyhuoneissa, wc-tiloissa, keittiöissä ja kellareissa. Ravinnoksi kelpaa melkein mikä tahansa tärkkelyspitoinen materiaali, esimerkiksi leivänmurut, jauhot ja paperi. Jos sokeritoukkia esiintyy runsaasti, voi se olla merkki asunnon/toimitilan kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka käyttää ravintonaan myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Seinälude (Cimex lectularius)

Aikuinen lude on 5–8 mm pitkä ja sen väritys on ruskeanpunainen. Kauempaa katsottuna se voi näyttää enemmänkin mustalta läikältä. Luteiden toukat eli nymfit ovat väritykseltään hyvin vaaleita ja todella pienikokoisia.

Luteen elinkaaressa on viisi kehitysvaihetta:
Aikuinen naaras munii jatkuvasti – jopa viisi munaa vuorokaudessa. Munat ovat kooltaan n. 1 mm ja niistä kehittyy 1. asteen nymfejä (1,5 mm). Nämä syövät ensimmäisen veriateriansa ja pudottavat sitten kuorensa. Näin niistä kehittyy 2. asteen nymfejä (2 mm). Syötyään veriaterian nämäkin pudottavat kuorensa, kehittyen 3. asteen nymfeiksi (2,5 mm). Samalla tavalla nämä kehittyvät 4. asteen nymfeiksi (3 mm) ja 5. asteen nymfeiksi (4,5 mm). Lopulta luteista kehittyy n. 5,5 mm pituisia aikuisia, jotka syövät useita veriaterioita useiden viikkojen ajan.

Yleisesti luteet tulevat koteihin matkoilta, esimerkiksi matkalaukun saumassa tai taskussa. Luteet viihtyvät tyypillisesti puusänkyjen pohjissa, josta ne tulevat yöaikaan ruokailemaan. Ravinnoksi lude syö eläimen tai ihmisen verta.

Hevosmuurahainen (Camponotus herculeanus)

Hevosmuurahainen on himmeän musta etu- ja takapäästä. Keskiruumis on tummanruskea. Se on maassamme esiintyvistä muurahaisista suurin; työläinen on 7–12 mm, kuningatar 15–17 mm ja kuhnuri 9–11 mm. Koirailla ja naarailla on siivet, työläisillä ei.

Hevosmuurahainen elää havumetsissä. Se tekee pesänsä kuolleiden tai elävien puiden alaosiin. Pesä saattaa joutua rakennusvaiheessa rakennukseen saastuneen puun mukana, mutta metsäseudulla naaras saattaa perustaa sen myös suoraan talon rakenteisiin; pesä voi sijaita esim. seinän hirsissä tai lattiassa ja niitä voi olla jopa useita samassa rakennuksessa.

Hevosmuurahainen ei käytä puuta ravinnokseen, vaan hakee ruokansa luonnosta rakennuksen ulkopuolelta. Puuhun se jyrsii tilaa vain pesäänsä varten; se jyrsii pehmeään kevätpuuhun käytäviä, joita erottaa toisistaan kova syyspuu. Ontto pesäkäytävästö on erittäin haitallinen, mikäli se sijaitsee kantavissa rakenteissa, heikentäen niitä kriittisesti. 

Sokerimuurahainen (Lasius niger)

Sokerimuurahainen on musta, n. 4–5 mm pitkä, siivetön työmuurahainen. Kesällä parveilun aikana työläisillä ja kuningattarilla on kuitenkin siivet.  Se on yleisin sisätiloissa esiintyvä muurahaislaji. Ravinnoksi sille kelpaavat kuolleet hyönteiset, mutta erityisen perso se on makealle ravinnolle.

Yleensä sokerimuurahaisen pesä on ulkona, mutta kevättalvella, keväällä ja kesällä se saattaa tunkeutua rakennuksen sisään ravintoa etsiessään. Jos ravintoa löytyy, se asettuu mielellään talon rakenteisiin ravinnon läheisyyteen ja/tai talon sokkelireunan tai pihan laatoituksen alle. Sokerimuurahainen ei aiheuta yleistä haittaa, eikä ole vaarallinen, mutta torjunta voidaan aloittaa, jos esiintyminen on runsasta.

Oletko tehnyt tuholaishavainnon kodissa, yrityksen tiloissa tai niiden ympäristössä?

Torjunnan asiantuntijamme ovat palveluksessasi – ota yhteyttä